Hoppa till innehåll

Glöm kackerlackorna i köket: vilken frukt skrämmer bort dem och hur använder man den?

Med de varma dagarnas ankomst invaderar kackerlackorna återigen köket. Många använder sig av insektsmedel, men dessa produkter kan vara skadliga för hälsan och miljön. Lyckligtvis finns det naturliga och effektiva knep, och ett av de mest kända är citron.

Hur man använder citron för att bekämpa kackerlackor

Hemligheten ligger i dess citronsyra och antibakteriella egenskaper. Citronens intensiva doft irriterar kackerlackornas luktreceptorer, vilket gör att de undviker alla områden där de känner doften. Dessutom hjälper den till att hålla ytorna rena och fria från bakterier.

Det enklaste sättet är att skiva citronen och placera skivorna på strategiska ställen i köket: nära rörledningar, i hörn, i lådor eller i soptunnan. På så sätt sprids doften och fungerar som en naturlig barriär.

För att bibehålla effekten är det viktigt att byta ut skivorna varannan eller var tredje dag så att doften förblir stark och effektiv. Om de torkar ut eller förlorar sin doft upphör de att fungera.

Ett annat alternativ är att göra en pasta av citronskal och vatten. Denna blandning kan placeras i sprickor, öppningar eller runt kablar och rör, som ofta är kackerlackornas favoritvägar.

Ett annat alternativ för att utnyttja citronen

Du kan också använda citronolja utspädd i vatten för att rengöra ytorna i köket. På så sätt håller du inte bara stället rent och desinficerat, utan lämnar också en citrusdoft som avskräcker kackerlackor.

Utöver denna metod rekommenderas det att hålla rent. Kackerlackor söker sig till platser där de tror att de kan hitta mat. Om ytorna hålls rena kommer de inte att dyka upp där.

Dela